Aanleverspecificaties

Aanleverspecificaties voor het aanleveren van bestanden

Aanleverspecificaties:

  • Drukklaar .pdf of .eps bestand
  • Minimaal 300 dpi, optimaal 600 tot 1200 dpi
  • Randafloop van 2mm
  • Fonts in outlines
  • Duidelijke vermelding van kleurindeling (CMYK, PMS, HKS,…)
  • Duidelijke vermelding van font, grootte + positie waar het variable nummer geprint moet worden
  • 85,40 mm x 89,40 mm

Extra verduidelijking

Drukklare bestanden van min. 300 dpi, zijn bestanden waar wij onmiddellijk mee van start kunnen. Sommige klanten sturen ons een paar logo’s met de vraag om het ene ergens bovenaan te plaatsen en het andere iets kleiner in de andere hoek… Wij kunnen deze aanvragen wel proberen te verwerken, maar onze grafische dienst heeft dan extra werk wat uiteraard aangerekend wordt. Vaak zijn die aangeleverde logo’s ook minder dan 300dpi, een copy/paste uit een ander document waar door het eindre sultaat een onscherpe afbeelding wordt. Vandaar de vraag naar drukklare bestanden van minst. 300dpi om een mooi resultaat te kunnen garanderen.

Bij de opmaak moet rekening gehouden worden met een randafloop van 2mm zoals in bovenstaande tekening wordt aangegeven. De zwarte lijn is het formaat van de kaart. Die zwarte lijn wordt uiteraard niet op de kaart gedrukt maar geeft enkel het effectieve formaat van de kaart aan. Wanneer artwork wordt aangeleverd in de afmetingen van deze zwarte lijn (ca. 86 op 54mm) dan heeft men het risico dat 2 mm van het artwork van de kaart valt en dat is uiteraard niet de bedoeling. Voor een artwork met veel tekst is het dan ook belangrijk om de tekst op voldoende afstand van de rand te plaatsen.

Fonts in outlines, is nodig omdat wij niet alle fonts in ons bezit hebben. Wanneer een vaste tekst als beeld in het artwork verwerkt zit, kan dit een onscherp resultaat geven en dat is niet aangeraden. De vaste tekst moet dus verwerkt zijn in outlines wat betekent dat de font eveneens hierin verwerkt zit en wij automatisch de juiste gegevens hebben. Indien wij het font nl. niet ter onze beschikking hebben, zal de klant ons dit moeten bezorgen. Of indien dit niet mogelijk is, zal de klant moeten opteren voor een andere gelijkaardige font of de aankoop van de font vergoeden.

Bij de opmaak moet ook rekening gehouden worden met de kleuropmaak. Standaard wordt CMYK gedrukt, dus 4- kleurendruk. Het is dan ook belangrijk dat een klant zijn bestand in CMYK aanlevert. Wanneer dit bestand bijv. een PMS waarde bevat dan wordt deze automatisch omgezet naar CMYK en wij kunnen niet garanderen dat dit volgens de percentages is die geprefereerd worden door de klant. Het beste is dus dat de klant zijn bestand aanpast en zelf de CMYK percentages aangeeft. Vice versa wanneer de klant effectief een specifieke PMS of Pantonekleur wenst, dan moet dit ook opgegeven zijn in de lay-out zodat de juiste PMS waarden gedrukt worden.

Opmerking: Op kleuren geldt altijd een zekere tolerantie omdat kleuren variëren al naargelang verschillende factoren o.a. het basismateriaal en het productieproces.

Wanneer de klant een magneetstrip of handtekeningveld op zijn kaart wenst, dan hoeft hij deze niet in het artwork aan te duiden. Want wanneer men bijv. een witte strook vrij houdt in zijn artwork en de kaarten worden ge maakt, loopt men het risico dat deze witte strook niet exact hetzelfde gepositioneerd is als de eigenlijk magneetstrip waardoor dan het wit eventueel nog zichtbaar is. Wat alweer niet de bedoeling is.

Wanneer de klant een gepersonaliseerde kaart wenst met variabele data van bijv. zwarte print van barcode, naam en klantennummer, dan moet hij deze variabele data apart in een file(het liefst in Excel) aanleveren. De klant moet aangeven in welk formaat (lettertype en grootte) hij deze data wenst en uiteraard waar op de kaart. Hij kan dit aanduiden in het artwork als voorbeeld, maar wij hebben sowieso ook een artwork nodig zonder de variabele data. De kaarten worden namelijk eerst voorbedrukt en krijgen pas achteraf de variabele gegevens.

Als de klant een kaart wil met gecodeerde data op de magneetstrip of chip moet hij ook dan deze variabele data apart in een file (het liefst Excel) aanleveren. De klant zal ook moeten aanduiden waar hij de data wenst, op welke track van de magneetstrip of volgens welke gegevens hij wil dat de codering van de chip wordt gedaan. Natuurlijk hebben wij hier specialisten in het vak die steeds jullie vragen zullen beantwoorden of helpen indien nodig.

Aanleverspecificaties